BASISVAARDIGHEID ICT

BASISVAARDIGHEID ICT

ICT heeft mij altijd erg geboeid! Van de eerste spelcomputers, digitale muziekinstrumenten, start van het internet, mobiele telefoons en de eerste digiboards tot aan de nieuwste hedendaagse (en toekomstige) ontwikkelingen. Ik blijf graag op de hoogte en vind het noodzakelijk dat wij kinderen onderwijzen in het gebruik van ICT.

Zowel thuis als op school werk ik op dit moment het liefst met Apple producten. Hoewel ik ook mijn weg goed kan vinden binnen windows ben ik sinds ik meer bezig ben met video- geluids- en fotobewerking eigenlijk volledig overgestapt op Apple. Het komt ook fijn uit dat binnen de stichting waar ik voor werk en stage loop alles werkt met de Apple TV. Dit maakt het gemakkelijk om met de hardware die we in bezit hebben (Ipad, macbook pro, iphone en Apple TV) snel op het bord te laten zien wat ik wil dat de leerlingen zien. Via de synchrone weergave kan je werkelijk alles tonen wat jij ook op je scherm kan zien. Tevens zijn alle leerlingen in bezit van een iPad waardoor we makkelijk bestanden onderling kunnen delen, we de resultaten kunnen monitoren en inzetten als didactisch hulpmiddel en lesmateriaal digitaal makkelijk kunnen aanbieden.

Hieronder een aantal praktijkvoorbeelden van mijn basisvaardigheden ICT.

De programma’s waar ik het meeste mee werk zijn: Word (office 365), Mail (dit verkies ik boven outlook ivm de fijne intergratie met ipad iphone) Photoshop, illustrator (voor bewerken/creeren van afbeeldingen) en FCPX (voor videobewerking). Presentaties maak ik het liefste in powerpoint (office 365). Microsoft teams (office 365) is het programma waar we voornamelijk in communiceren, vooral als het over werk gaat worden we geacht dat alleen via teams te doen, dit vanwege privacy. De appgroepen in whatsapp zijn meer bedoeld voor snellere communicatie waar geen privacy gevoelige dingen worden besproken.

Bestandsbeheer doe ik voornamelijk via de cloud, mijn bureaublad loopt synchroon met een bureaublad in de cloud en ook mijn reserve kopieën maak ik op de iCloud. Daarnaast werk ik met SSD schijven om grote projecten te kunnen draaien en tevens te backuppen/weg te schrijven.

Naast het werken met de iPad als schoolbord kan ik ook werken met de borden van PROWISE
Video edit
een greenscreen journaal maken met groep 7 van de Burgerschool.

De ICT basisvaardigeheden zullen in elk ICT bekwaamheidsgebied terug te vinden zijn.

Bekwaamheidseisen horend bij basisvaardigheden ICT

1.1.1 De leerkracht toont aan kennis te hebben van de functie van (onderdelen van) een computer en computernetwerken en de relevante basisbegrippen hierbij.

1.1.2 De leerkracht toont aan kennis te hebben van en de infrastructuur digitale technologie te begrijpen.

1.1.3 De leerkracht toont aan digitale apparaten en besturingssystemen (Windows, OSX en Google/Android) te kunnen gebruiken en software/apps te kunnen beheren.

1.1.4 De leerkracht toont aan verschillende kantoortoepassingen functioneel te gebruiken: tekstverwerkers, presentatiesoftware en spreadsheets; waarvan in ieder geval twee van de drie onderstaande leveranciers:

Microsoft / Office 365

Google Apps

Apple / iCloud

1.1.5 De leerkracht toont aan een internetbrowser en communicatieprogramma’s/apps functioneel te kunnen gebruiken om effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen.

1.1.6 De leerkracht toont aan veilig om te gaan met computers en met programmatuur voor internet zoals e-mail, tekenen, tekstverwerken en opnemen/bewerken van audio en video.

1.1.7 De leerkracht toont aan diverse vormen van ‘content’ creëren toe te passen door functioneel en creatief gebruik van standaard toepassingen(en) audiovisuele software en communicatiemiddelen.

1.1.8 De leerkracht toont aan verschillende media te gebruiken voor de publicatie van ‘content’.