MUTA SPORT RUNNING TEAM

“Samen strijden tegen de man met de hamer”

Hij presteerde op 12 oktober 2019 het onmogelijke. In Wenen klonk een massaal gejuich toen Eliud Kipchoge de meet passeerde. Na het lopen van 42,195 kilometer stopte de klok op 1.59,40. De Keniaan werd zo de allereerste mens die een marathon binnen twee uur volbracht. Dat deed hij met behulp van de modernste technologie, maar het allerbelangrijkst waren zijn teamgenoten. Zij hielden Kipchoge uit de wind, motiveerden hem tot op het bot en lieten de Keniaan regelrechte sporthistorie schrijven.

Die ambitie hebben de vier leden van het Running Team Decathlon Leeuwarden niet, maar de prestatie van Kipchoge heeft wel aan basis gestaan van het idee om met z’n vieren een hardloopcollectief te gaan vormen. En dat is best bijzonder, omdat hardlopen bij uitstek een individuele sport is: een solostrijd om de man met de hamer zo lang mogelijk buiten de deur te houden. ,,Maar Kipchoge heeft wel bewezen dat je in teamverband verder komt dan alleen. Het is echt niet ieder voor zich in deze sport. Je loopt met z’n allen en lijdt ook met z’n allen”, zegt initiatiefnemer Thys de Jong (27).

Hardloopblok

De Britsumer en Klaas van Heeringen hebben het idee eind vorig jaar in een paar maanden tijd uitgewerkt. Zij benaderden hun werkgever Decathlon als kledingsponsor en vonden bij hun atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden nog drie enthousiastelingen: de 26-jarige Erwin de Vries uit Stiens (die met De Jong voetbalde bij DTD), Jelle Broersma (34) uit Wytgaard en de uit Eritrea afkomstige Hagos Brhane (25) uit Burgum. ,,Wij liepen al samen tijdens trainingen en zijn ook vrienden geworden”, legt De Jong uit. ,,We hebben allemaal ongeveer dezelfde leeftijd en met z’n vieren kunnen we een sterk hardloopblok vormen.”

We hebben allemaal ongeveer dezelfde leeftijd en met z’n vieren kunnen we een sterk hardloopblok vormen

Naast het gezamenlijk optrekken tijdens trainingen, loopt het viertal in dezelfde kleding, reizen ze samen af naar wedstrijden en proberen ze elkaar ook tijdens races te helpen. Samenwerking ontstaat vaak spontaan tijdens een wedstrijd. Dat er een team aan de start staat met een vooropgezet plan komt echter amper voor. De Jong: ,,Laatst liepen we mee in Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden en heeft Jelle een gat voor mij dichtgelopen. Daardoor kon ik weer aansluiten bij een ander groepje. Zo proberen wij elkaar te ondersteunen, maar het moet wel kunnen en vaak is dat niet zo in een race.”

Groepsgevoel

Maar ook buiten de wedstrijd om profiteren van de vier atleten van elkaar. ,,Normaal gesproken ga je alleen naar wedstrijden, loop je de race voor jezelf en na afloop vertrek je ook weer in je eentje”, legt Broersma, in de muziekwereld bekend als Jelle B., uit. ,,Maar wij proberen met z’n vieren te komen. Zelfs als ik zelf niet loop, vind ik het leuk om bij de finish te staan en Erwin, Thys of Hagos aan te moedigen. Als een van hen wint, ben ik ook ontzettend blij. Zo sterk is het groepsgevoel inmiddels al bij ons.”

Het zijn vier jonge gasten, die de sport in Friesland een nieuw gezicht moeten geven

Het viertal deelt daarnaast hun twijfels, pept elkaar op om kilometerslange trainingstochten te maken en ook op het gebied van voeding staan ze elkaar bij. Hun gezamenlijke WhatsApp-groep werkt als smeermiddel van het running team. Van Heeringen begeleidt en coacht het kwartet. Hij merkt al na twee maanden vooruitgang. ,,Ze halen het beste in elkaar naar boven. Juist door samen te trainen en vuil werk voor elkaar op te knappen, kunnen ze het langer volhouden dan eerder in hun eentje. Het zijn vier jonge gasten, die de sport in Friesland een nieuw gezicht moeten geven.”

Enthousiasmeren

Want wie regelmatig een kijkje neemt bij een hardloopwedstrijd in de provincie valt meteen iets op: dat gemiddelde leeftijd van de deelnemers best hoog ligt. ,,Erwin, Hagos en ik zijn eind twintigers en Jelle is begin dertig. Dat is in andere sporten een normale leeftijd, maar in de Friese hardloopwereld zijn wij nog relatief jong”, zegt De Jong, die benadrukt dat vergrijzing een probleem is voor de sport hier in de provincie. ,,Hopelijk kunnen wij aan jongeren laten zien dat het lopen van wedstrijden prachtig is en dat het niet iets is dat je helemaal alleen hoeft te doen.”

We willen laten zien hoe leuk wij het hebben en proberen ook iedereen daarin te betrekken

Om dat uit te dragen zijn de vier ook als team actief op sociale media. Na iedere wedstrijd volgt een uitgebreid verslag vanuit het hart van de race. Geschreven met het gevoel van de lopers zelf als leidraad. ,,We willen laten zien hoe leuk wij het hebben en proberen ook iedereen daarin te betrekken”, aldus Broersma. ,,Want de hardloopwereld is conservatief en behoorlijk gesloten. Dat kan best anders”, zo vult De Jong aan. ,,Dit team is voor ons ook een experiment, maar ik ben er echt van overtuigd dat wij elkaar beter kunnen en zullen maken.”